Γράφει ο Ελευθέριος Κολομτσάς, Ειδικός Καρδιολόγος – Εντατικολόγος
Διανύουμε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων με πυρετό και συμφόρηση του ρινικού συστήματος. Όσοι από εσάς σκέφτεστε να επιλέξετε ένα “ειδικό” αντιγριπικό αντιφλεγμονώδες ή/και αποσυμφορητικό χωρίς συνταγή γιατρού, όπως ενισχυμένη παρακεταμόλη ή ρινικό σπρέυ, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.
Πράγματι, πολλά από αυτά τα σκευάσματα που απευθύνονται ειδικά στο κρυολόγημα, περιέχουν ψευδοεφεδρίνη (pseudoephedrine), μια ουσία που αποσκοπεί να προκαλέσει τοπική αγγειοσύσπαση στο ρινικό βλεννογόνο ώστε να περιοριστεί το ρινικό οίδημα, να επέλθει αποσυμφόρηση και να μειωθεί η καταρροή. Ωστόσο, η ψευδοεφεδρίνη, ακόμη και στην φυσιολογική προτεινόμενη δόση, λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί μπορεί να έχει παρενέργειες που δεν πρέπει να αγνοήσετε, όπως:
- ταχυκαρδία και καρδιακές αρρυθμίες
- αύξηση της αρτηριακής πίεσης
- διέγερση από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως έντονη αναησυχία, αϋπνία, συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το άγχος
Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσετε σκεύασμα κατά του κρυολογήματος με ψευδοεφεδρίνη:
- Υπερτασικοί
- Πάσχοντες από στεφανιαία νόσο
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που δεν έχουν ελέγξει αν πάσχουν από στεφανιαία νόσο
- Παχύσαρκοι με ταχυκαρδία
- Άτομα που πάσχουν περιστασιακά από κολπική μαρμαρυγή, έκτακτες κοιλιακές συστολές.
Συνιστούμε:
- Γενικώς -και όχι μόνο οι πάσχοντες από κάποια από τα παραπάνω- να αποφεύγετε τα σκευάσματα με ψευδοεφεδρίνη ή να τα λαμβάνετε αφού έχει προηγηθεί ιατρική γνώμη.
- Εάν τελικά επιλέξετε σκεύασμα με ψευδοεφεδρίνη, θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί και να ακολουθήσετε αυστηρά τις προτεινόμενες ενδείξεις, αντενδείξεις και δοσολογίες.
- Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να συνδυάσετε αντιφλεγμονώδες με ψευδοεφεδρίνη και αποσυμφορητικό σπρέυ με ψευδοεφεδρίνη.
- Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποια καρδιαγγειακή παρενέργεια όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, διακόψτε αμέσως τη λήψη του φαρμάκου, επικοινωνήστε για οδηγίες ή και θεραπεία με τον καρδιολόγο σας και αποκλείστε παρόμοια φάρμακα από την αγωγή σας στο εξής. Ο γιατρός σας ενδέχεται να χρειαστεί να σας χορηγήσει περιστασιακή αγωγή για τον περιορισμό των συμπτωμάτων που προκάλεσαν τα σκευάσματα.
Τα απλά αντιφλεγμονώδη με παρακεταμόλη (τύπου depon, panadol) είναι ασφαλή και συστήνουμε να προτιμώνται, πάντα εντός των προβλεπόμενων δοσολογιών. Επίσης, υπάρχουν αποσυμφορητικά σπρέυ κορτιζόνης ή φυσικής σύστασης, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήτε χωρίς φόβο για καρδιαγγειακές παρενέργειες, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τονίζουμε ότι είναι απαραίτητο να σεβαστείτε τις δοσολογίες, καθώς συχνά διαπιστώνεται υπερδοσολογία στη χρήση των αποσυμφορητικών σπρέυ.