Γράφει η διατροφολόγος Σοφία Μποτέλλη
Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση γερού ανοσοποιητικού, το οποίο μας προστατεύει αφενός από εποχιακές ασθένειες, όπως γρίπη, ιώσεις αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας (βλ. αρθρίτιδα, αλλεργίες, καρκίνο). Προστάτευσε τον οργανισμό σου έναντι της λοίμωξης και ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου, συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά στο διατροφικό σου πλάνο.
Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ιδιαίτερα στην ανάρρωση και την επούλωση τραυμάτων.
Προσπάθησε να καταναλώνεις ποικιλία τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως ψάρι και θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, προϊόντα σόγιας και ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και προστατεύει ενάντια στις λοιμώξεις, διατηρώντας το δέρμα και τους ιστούς στο στόμα, στο στομάχι, στο έντερο και στο αναπνευστικό, υγιή.
Οι βασικές πηγές βιταμίνης Α είναι η γλυκοπατάτα, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές «κέρατο», τα αυγά και οι τροφές που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη Α όπου αναγράφεται (πχ γάλα ή δημητριακά εμπλουτισμένα).
Βιταμίνη C
H βιταμίνη C δρα και αυτή κατά της λοίμωξης, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων.
Είναι σημαντικό λοιπόν να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), κόκκινη πιπεριά «κέρατο», παπάγια, φράουλες, τοματοχυμό ή τροφές εμπλουτισμένες με αυτή τη βιταμίνη όπου αναγράφεται πχ μερικά δημητριακά
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Βιταμίνη Ε μπορείς να βρεις στους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα καρύδια, το φυστικοβούτυρο και τα φυτικά έλαια (πχ ηλιέλαιο).
Ψευδάργυρος Zn
Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα και βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων.
Ψευδάργυρο εντοπίζουμε στο άπαχο κρέας, στα πουλερικά, στα θαλασσινά, στο γάλα, σε προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους.
Άλλα θρεπτικά συστατικά
Άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο και ο σίδηρος, όπως και τα πρεβιοτικά ή/και τα προβιοτικά, μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Η πρόσληψη όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών είναι καλύτερο να γίνεται από τις τροφές παρά από συμπληρώματα.
Για τον λόγο αυτό, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σας προτού επιλέξετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Η ενυδάτωση, η αποφυγή του αλκοόλ και του τσιγάρου, η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών (πχ αλλαντικά, ζωικά λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές) και ο καλός ύπνος συμβάλλουν εξίσου στην απόκτηση γερού ανοσοποιητικού!
Όχι στις δίαιτες στην περίοδο της πανδημίας
Οι αυστηρές περιοριστικές δίαιτες, οι οποίες είναι ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά, δεν ενδείκνυνται, πόσο μάλλον την περίοδο έξαρσης μίας νόσου. Φροντίστε λοιπόν να διατηρείτε μια ισορροπημένη και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.