Ελευθέριος Κολομτσάς | Ειδικός Καρδιολόγος – Εντατικολόγος | 📞 213 0 251425, 6947434350 info@cardiometabolism.gr

Αθλητική Καρδιολογία

ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ | ΚΟΛΟΜΤΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ| ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΕΣ| ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΗ αθλητική καρδιολογία αφορά:

α) στη θωράκιση των αθλητών και των αθλούμενων από καρδιαγγειακά προβλήματα που προϋπάρχουν και εκδηλώνονται με την έντονη άθληση. Η θωράκιση αυτή βασίζεται στον αναλυτικό αθλητικό και προαγωνιστικό καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος στοχεύει στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και στην “οριοθέτηση” της αθλητικής δραστηριότητας ανάλογα με τα προβλήματα που τυχόν διαγνώσκονται.

β) στην εξειδικευμένη παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των αθλητών. Η καρδιά του αθλητή, ειδικά εκείνου που ασχολείται με αθλήματα αντοχής, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με την καρδιά του μέσου ατόμου, οι οποίες στις διαγνωστικές εξετάσεις προσομοιάζουν με την εικόνα σοβαρών παθήσεων. Ως αποτέλεσμα αρκετές φορές παρατηρούνται διαγνώσεις που ανησυχούν αδίκως τους αθλητές. Η αθλητική καρδιολογία εξειδικεύεται στον προσδιορισμό και στον διαχωρισμό μεταξύ παθολογικού και φυσιολογικού στην ιδιαίτερη καρδιαγγειακή εικόνα του αθλητή.

Εάν εσείς ή τα μέλη της οικογένειά σας αθλείστε ή πρόκειται να ξεκινήσετε κάποια αθλητική δραστηριότητα, μην παραμελείτε τον καρδιολογικό σας έλεγχο. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο αθλητικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απλός, ανώδυνος και χαμηλού κόστους.

Ο αθλητικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:
 • επισκόπηση ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
 • καταγραφή βασικών ζωτικών και σωματομετρικών στοιχείων (καρδιακή συχνότητα, αρτηριακή πίεση, ύψος, βάρος κ.λπ.).
 • αναλυτική φυσική εξέταση
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών
 • συμβουλές για τη διατροφή και την άσκηση, αναλόγως των ευρημάτων
 • προσδιορισμό επόμενου ελέγχου.

Ανάλογα με τα ευρήματα του ως άνω ελέγχου, διενεργούνται στον Καρδιομεταβολισμό πρόσθετες εξετάσεις:

 • υπερηχοκαρδιογράφημα,
 • δοκιμασία κόπωσης.

Επίσης μπορεί να δοθεί παραπεμπτικό για άλλες διαγνωστικές εξετάσεις , όπως αξονική στεφανιογραφία καρδιάς, μαγνητική τομογραφία καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη αρρυθμιών, στεφανιογραφία κ.λπ.

Υπάρχουν γενικά τρεις λόγοι για τους οποίους αυτός που ασκείται  πρέπει να κάνει καρδιολογικό έλεγχο :
 • Υπάρχει περίπτωση ο αθλούμενος να έχει κάποια μη διαγνωσμένη πάθηση, η οποία με την έντονη άσκηση θα εμφανιστεί με οξύτητα.   Σε ενήλικες αθλούμενους μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας, το πλέον συχνά παρατηρούμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα είναι η στεφανιαία νόσος. Σε νεότερα άτομα, παιδιά, εφήβους ή νέους ενήλικες, η πιο συχνή περίπτωση είναι μυοκαρδιοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες ή αρρυθμίες που δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα.
 • Σε αθλούμενους με διεγνωσμένες παθήσεις και συμπτώματα, ο καρδιολογικός έλεγχος επιτρέπει να γυμναστούν με ασφάλεια, καθώς προσδιορίζει την ένταση και τις συνθήκες άσκησης.
 • Οι αθλούμενοι που ασχολούνται με ανταγωνιστικό αθλητισμό / αθλήματα αντοχής υποβάλλουν την καρδιά τους σε μεγάλο στρες και θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και να τηρούν περιόδους καρδιακής αποκατάστασης.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει σε όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και όλους τους ενήλικες, εφόσον συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα, να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο κάθε 2 χρόνια.

Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι και Αθλητικός Καρδιολογικός Έλεγχος ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο αθλούμενος:

brothers-and-sisters-692822_1280Παιδιά και νέοι αθλητές: Στους εφήβους και τους νεώτερους αθλητές, υπάρχει μια ποικιλία σπάνιων παθήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε μείζονα καρδιακά προβλήματα στη διάρκεια της έντονης άσκησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται  οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες (διαταραχές της καρδιακής δομής εκ γενετής) και οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (σύνδρομα καρδιακών αρρυθμιών). Οι παθήσεις αυτές μπορεί να μην εκδηλωθούν σε νεαρή ηλικία αλλά αργότερα, με αποτέλεσμα ο νέος αθλητής να αγνοεί  ότι πάσχει, με κίνδυνο η πάθηση να εκδηλωθεί με έντονο τρόπο στη διάρκεια της άσκησης.  Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωσή τους  είναι δυνατή με το συνδυασμό λήψης αναλυτικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εξέτασης των καρδιακών δομών με υπερηχογράφημα.

 rihardzz 123RF Stock PhotoΕνεργοί αθλητές ως 40 ετών: Οι ενεργοί αθλητές, οι οποίοι αφιερώνουν καθημερινά σημαντικό χρόνο σε προπονήσεις και αγώνες, υποβάλλουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα σε μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι κάποιες καρδιακές αρρυθμίες (όπως η κολπική μαρμαρυγή) εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στους επαγγελματίες αθλητές. Η έντονη άθληση μπορεί επίσης να συμβάλλει ώστε να εκδηλωθούν ή να οξυνθούν μικρότερης βαρύτητας λανθάνουσες ανωμαλίες των καρδιακών δομών. Τέλος, στους αθλητές που έχουν καταπονήσει το καρδιαγγειακό τους σύστημα με αθλήματα αντοχής, συστήνεται να τηρούν περιόδους αποκατάστασης (με περιορισμένη ή καθόλου άσκηση), τα χαρακτηριστικά των οποίων ορίζονται από τον καρδιολογικό έλεγχο.

couple-843488_1280Αθλούμενοι άνω των 40 ετών: Ένας αυξανόμενος αριθμός αθλητών παρατείνουν την αθλητική τους δραστηριότητα στη μέση ηλικία ή και σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία. Το καρδιολογικό προφίλ τους διαφέρει από αυτό των νεότερων σε ηλικία αθλητών, με κύριο κίνδυνο την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, η οποία προκαλεί κατά τη διάρκεια της άσκησης θωρακικό πόνο έως και έμφραγμα. Ο κίνδυνος αυτός είναι πιο έντονος σε περίπτωση θετικού οικογενειακού ιστορικού καθώς και στους καπνιστές. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους άνδρες άνω των 40 ετών και σε όλες τις γυναίκες άνω των 50 ετών ή στην εμμηνόπαυση, εφόσον αθλούνται τακτικά, να υποβάλλονται σε έλεγχο για παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου (όπως υπέρταση, διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη ή οικογενειακό ιστορικό).

run-1275786_1280Ενήλικες που ξεκινούν να αθλούνται: Ενήλικες που ξεκινούν για πρώτη φορά να αθλούνται, ή επαναθλούνται μετά από μακροχρόνια διακοπή της άσκησης, θα πρέπει να κάνουν καρδιολογικό έλεγχο προκειμένου να αποκλειστούν παθήσεις που δεν γνωρίζουν πως έχουν. Ιδιαίτερα ελέγχονται παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

 

Στον Καρδιομεταβολισμό παρέχουμε πλήρη αθλητικό καρδιολογικό έλεγχο. Καλέστε μας στο 213 0 251425, στείλτε e-mail στο info@cardiometabolism.gr ή κλείστε ραντεβού online. Διαβάστε ακόμη:

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους αθλητές

4 ερωτήσεις για τον Αθλητικό Καρδιολογικό Έλεγχο

Αθλητές επιδόσεων: χρειάζονται ειδικό προαγωνιστικό έλεγχο;

Γιατί οι δρομείς αποστάσεων πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη;

Επικοινωνία & Ραντεβού