Ελευθέριος Κολομτσάς | Ειδικός Καρδιολόγος – Εντατικολόγος | 📞 213 0 251425, 6947434350 info@cardiometabolism.gr

Γράφει ο Ελευθέριος Κολομτσάς

teddy-bears-1148352_1920Όταν το παιδί  έχει πυρετό, ίσως έχετε προσέξει ότι έχει ταχυκαρδία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πυρετός διεγείρει τον μεταβολισμό, και η καρδιά δουλεύει εντονότερα προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη μεταβολική λειτουργία και να στηρίξει τον άρρωστο οργανισμό στην προσπάθειά του να νικήσει την ασθένεια.

Με την υποχώρηση του πυρετού, τόσο ο μεταβολισμός όσο και η καρδιακή λειτουργία επανέρχονται σιγά-σιγά στην προηγούμενη ισορροπία. Για να γίνει αυτό, το καρδιακό κύτταρο έχει ανάγκη από μερικές μέρες «ξεκούρασης» και ήρεμης λειτουργίας, ώστε να επανέλθει χωρίς να προκληθούν αρρυθμίες ή άλλες ενοχλήσεις από την παρατεταμένη ταχυκαρδία. Επίσης, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί, υπάρχουν υπόνοιες ότι η παρατεταμένη ταχυκαρδία και αυξημένη καρδιακή λειτουργία στα παιδιά μπορεί να ευθύνεται για καταστάσεις όπως η προδιάθεση για μυοκαρδίτιδα.

Έτσι, μετά από μερικές μέρες πυρετού θυμηθείτε τη συμβουλή των γιαγιάδων μας «να μην κουράζεται το παιδί»:

  • Κρατείστε το παιδί μία-δύο μέρες παραπάνω στο σπίτι, διατηρώντας τη δραστηριότητά του ήπια (όχι κρυφτό και κυνηγητό μέσα στο σπίτι!).
  • Προσωρινή αποχή από την άθληση. Αν το παιδί πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο άμεσα, ενημερώστε το σχολείο του ότι θα πρέπει να αποφύγει τη γυμναστική ή άλλες έντονες δραστηριότητες για 2-3 μέρες. Αντίστοιχα, το παιδί θα απέχει από τυχόν εξωσχολική άθληση.
  • Επαναφέρετε το παιδί στη φυσιολογική διατροφή σταδιακά, χωρίς να επιβαρύνετε ξαφνικά τον μεταβολισμό του με ένα βαρύ γεύμα. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά) και χωρίς πολλά λιπαρά και αμινοξέα (αποφύγετε το κρέας). Εισαγάγετε σταδιακά στη διατροφή του φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο και η μπανάνα.

Μ’αυτόν τον τρόπο, θα δώσετε χρόνο στην καρδιά και στον μεταβολισμό του παιδιού να αναρρώσουν πλήρως μετά από μια ασθένεια, αποφεύγοντας μελλοντικά προβλήματα. Τα παραπάνω τα τηρούμε για όλη την παιδική ηλικία, δηλαδή ως τα 17-18 έτη.