Ελευθέριος Κολομτσάς | Ειδικός Καρδιολόγος – Εντατικολόγος | 📞 213 0 251425, 6947434350 info@cardiometabolism.gr

Γράφει ο Ελευθέριος Κολομτσάς
aid-15537_1920Ετοιμάζετε τις αποσκευές σας για τις καλοκαιρινές διακοπές σας; Ήρθε η ώρα να φτιάξετε – ή να ανανεώσετε- το φαρμακείο που θα πάρετε μαζί σας, σε επτά απλά βήματα:

 1. Διαλέξτε το κατάλληλο «κουτί φαρμακείου». Επιλέξτε μια αδιάβροχη τσάντα με ευρύ πάτο, ή ένα αρκετά ψηλό κουτί (να χωρά όρθιο ένα μπουκάλι σιροπιού). Σκεφτείτε αν θα το τοποθετείτε σε βαλίτσα ή αν θα είναι από μόνο του μια αποσκευή, οπότε θα πρέπει να έχει χερούλι.

 2. Κάνετε τη λίστα με τα γενικά φάρμακα και φαρμακευτικά υλικά. Εάν έχετε ήδη ένα φαρμακείο, ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης και φροντίστε για την αντικατάσταση όσων σκευασμάτων έχουν λήξει. Συνιστούμε:

 • μπουκαλάκι betadine ή αντίστοιχου διαλύματος για απολύμανση πληγών
 • σπρέυ αντισηπτικό (π.χ. octenisept), επίσης για εύκολη και ανώδυνη αποστείρωση των πληγών.
 • αποστειρωμένους αυτοκόλλητους επιδέσμους διαφόρων μεγεθών
 • γάζες σε ατομικά φακελάκια
 • υγρά μαντηλάκια μιας χρήσης
 • ελαστικό επίδεσμο με αγκράφα, για στραμπουλήγματα
 • αμπούλες φυσιολογικού ορού, κατάλληλες για ερεθισμένα μάτια, περιποίηση μιας ρινίτιδας ή ωτίτιδας, για το ξέπλυμα φακών επαφής κ.λπ. Ιδιαίτερα χρήσιμες αν έχετε μικρά παιδιά.
 • κρέμα περιποίησης εγκαυμάτων / ερεθισμών: επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα (π.χ. biafine) κατάλληλη για να την χρησιμοποιήσετε σε μεγάλη έκταση (π.χ. σε ολόκληρη την πλάτη).
 • fenistil ή άλλο σκεύασμα για τσιμπήματα εντόμων, σε αλοιφή ή stick.
 • αλοιφή με κορτιζόνη (π.χ. fusicort), για τους πιο οξείς δερματικούς ερεθισμούς.
 • παυσίπονα / αντιπυρετικά παρακεταμόλης (depon ή ότι άλλο χρησιμοποιείτε συνήθως).
 • αντιφλεγμονώδη χάπια (voltaren ή άλλο αντίστοιχο) για να καταπολεμήσετε μυικούς πόνους μετά από μια μέρα ασυνήθιστα έντονης δραστηριότητας.
 • θερμόμετρο (αν είναι ηλεκτρονικό, ελέγξτε τις μπαταρίες του!)
 • μικρή σύριγγα. Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά / μωρά, μια σύριγγα χωρίς βεβαίως τη βελόνα μπορεί να σας διευκολύνει στη χορήγηση κάποιου σιροπιού από το στόμα.

 3. Σκεφτείτε τα παιδιά σας: αν έχετε μικρά παιδιά, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για τις δικές του οδηγίες. Επιβεβαιώστε μαζί του τις δοσολογίες για βασικά φάρμακα όπως το αντιπυρετικό. Ρωτήστε τον πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα σφήκας ή ένα ηλιακό έγκαυμα, ώστε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα σκευάσματα. Σκεφτείτε να έχετε μαζί σας παιδικό αντιπυρετικό σιρόπι (depon, ponstan ή και τα δύο) και δοσομετρικό κουταλάκι.

 4. Μην αγνοείτε τις αλλεργίες: Αν εσείς ή κάποιος στην οικογένεια πάσχει από αλλεργία, μην ξεχάσετε να πάρετε όποια φάρμακα σας έχει συστήσει ο γιατρός, όπως σταγόνες κορτιζόνης. Ρωτήστε τον γιατρό σας και τον παιδίατρό σας αν χρειάζεστε ένεση αδρεναλίνης (προσοχή, η ένεση για ενήλικες και για παιδιά είναι διαφορετικές). Αν ναι, σιγουρευτείτε με τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ότι ξέρετε να την χρησιμοποιείτε.

 5. Σκεφτείτε τη φαρμακευτική αγωγή σας: εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετή ποσότητα φαρμάκων για όλες τις μέρες των διακοπών. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε μια έγκυρη συνταγή μαζί σας, αν χρειαστεί εκτάκτως να προμηθευτείτε τα φάρμακα στις διακοπές σας. Αν πρέπει να λαμβάνετε την πίεσή σας τακτικά, φροντίστε να πάρετε μαζί σας το πιεσόμετρο.

 6. Προτιμήστε μικρές συσκευασίες: όπου μπορείτε, επιλέξτε μικρές συσκευασίες, ώστε το φαρμακείο σας να είναι πρακτικό στη μεταφορά και στη χρήση. Επίσης, επειδή το φαρμακείο σας πιθανότατα θα το έχετε σε ετοιμότητα και δεν θα το “χαλάτε” όταν δεν το χρειάζεστε, το πιθανότερο είναι ότι πολλά σκευάσματα θα παραμείνουν αναξιοποίητα και μπορεί να λήξουν. Μικρότερες συσκευασίες = μικρότερο το κακό από τη λήξη σκευασμάτων.

 7. Λάβετε υπόψη τις συνθήκες το ταξιδιού σας:

 • Αν ταξιδέψετε αεροπορικά, συμβουλευτείτε εγκαίρως την αεροπορική εταιρεία σας για τους όγκους και τα είδη υγρών που μπορείτε να μεταφέρετε στο φαρμακείο σας στην καμπίνα. Σε περίπτωση που το φαρμακείο σας πρέπει να ταξιδέψει στις αποσκευές, αν έχετε κάποιο φάρμακο που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας θα πρέπει να σκεφτείτε να το διαχωρίσετε.
 • Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το γιατρό σας εντοπίστε το σκεύασμα που είναι διαθέσιμο στη χώρα προορισμού σας, ή τις δραστικές ουσίες, ώστε να μπορείτε να το προμηθευτείτε εκεί εκτάκτως αν χρειαστεί.
 • Αν ταξιδεύετε σε μέρος χωρίς φαρμακείο / νοσοκομείο, φροντίστε να έχετε μαζί σας περισσότερα φάρμακα π.χ. χάπια για στομαχικές και γαστρεντερικές διαταραχές, χάπια για τη ναυτία, παγοκύστη για τραυματισμούς κ.λπ.) και επαρκείς ποσότητες.
 • Αν ταξιδεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, συζητείστε με το γιατρό σας πώς μπορείτε να προμηθευτείτε επιτόπου την φαρμακευτική σας αγωγή όταν τελειώσει το δικό σας απόθεμα. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας συνταγή ή σημείωμα του γιατρού, στην αγγλική αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

Τέλος, μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας τα βιβλιάρια υγείας σας και να καταγράψετε σε αυτά την ομάδα αίματος και τον ΑΜΚΑ κάθε δικαιούχου.

Όσο κι αν η προετοιμασία ενός φαρμακείου μας δημιουργεί άγχος ότι όλα μπορούν να συμβούν στις διακοπές, να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην το χρειαστείτε. Σκεφτείτε ότι αν είστε προετοιμασμένοι, θα απολαύστε τις διακοπές σας χωρίς άγχος!